Ny højskole åbner: Her lærer du om klima og får hænderne skruet ordentligt på

Bæredygtigt byggeri af minihuse, afgrøder der dyrkes efter permakulturens principper og praktiske kundskaber er nogle af de ting, der er på skemaet hos Højskolen Grobund, der åbner til sommer.

Af: Heidi Kirkeby Mogensen

Tilmeldingen til højskoler er for tiden rekordhøje og mange af dem har klima på programmet, men kun få i samme kaliber som Højskolen Grobund. Her vil de bryde op med fortællingen om at det er finere at være akademiker, end det er at have gået på teknisk skole. Undervisningen kommer til at være meget lavpraktisk, fordi det for dem giver mening at starte der. Som elev kan du lære at save dine egne brædder, karte uld, bygge bomuldstelte, plantefarvning og meget mere.

Jonas Hagen Høj, initiativtager til Højskolen Grobund, mener ikke at klimaproblemerne kan løses ved at sidde og skrive på en computer, man skal derimod ud i virkeligheden på den ene eller anden måde. Derfor, mener han også, at det meget snart bliver problematisk, at ungdommen er meget akademiske og har gået i skole i lang tid, men er fuldstændig ubrugelige med deres hænder.

En anden problematik Jonas Hagen Høj belyser er den modtagerorienterede undervisning, der er på mange højskoler. Han mener:

”Højskoler i dag er sådan et 4. g ophold, for folk der har gået i 3. g. Man kommer ind, læner sig tilbage og så tager man bare imod, det er nærmest ligesom at være på ferie. Det er meget passivt.”

Højskolen Grobund udspringer af økosamfundet Grobund og er nummer to af sin slags i Danmark. Interessen for højskolen er stor, og de har allerede solgt halvdelen af de ophold, som de har sat til salg. Det er på trods af, at højskolen endnu ikke eksisterer andre steder end på hjemmesiden og oppe i initiativtagernes hoveder.

Alan Pauel Bjerre, tidligere formand for Landsforeningen for Økosamfund, mener, at det er en glimrende ide med højskoler, der udspringer fra økosamfund. Han siger:

”At man har et økosamfund, der driver en højskole, er med til at styrke økosamfundet og forankringen i det omkringliggende samfund, så der kommer folk til.”

Heidi Kirkeby Mogensen