Markant flere huskøbere end hussælgere – alligevel står husene tomme

Ebeltoft oplever stor efterspørgsel på helårsboliger. Mange vil bo fast i byen, men der er et begrænset antal helårsboliger ledige. En af grundene kan være kommunens fravalg af bopælspligten.

Af: Chiara Bastiani Storm

Unge som gamle vil gerne flytte til Ebeltoft, men der er ikke boliger nok. Udbuddet på helårsboliger i Ebeltoft er det laveste man har set i 16 år. 

”Der er for få helårshuse til salg i forhold til efterspørgslen. Den problematik har vi haft de sidste to år. I 2018 var der markant længere liggetid, end hvad vi ser i dag” siger Troels Gravgaard, ejendomsmægler i Ebeltoft.

Der er langt flere købere, end der er sælgere i Ebeltoft. Men selvom, der er mange, der ønsker at flytte til byen, forbliver den en turistby.

”Der er butikker, som ikke har åbent om vinteren, fordi der kommer så få kunder, at det ikke giver mening. Til gengæld tjener butikkerne godt på turisterne om sommeren,” siger Helle Dannemare, bestyrelsesmedlem i Handelstandsforeningen i Ebeltoft.

En grund til, at byen forbliver en turistby på trods af den store efterspørgsel, kan være kommunens fravalg af bopælspligten.

”Der er mange, der køber helårshuse og bruger dem som sommerhuse. Det tillader vores lokalplaner,” siger Troels Gravgaard.

Med fraværet af bopælspligten er der ikke krav på, hvordan man skal bruge sin bolig. På den måde kan husene stå tomme udenfor højsæsonerne.

”Hvis de, som har købt en villa for at bruge det til sommerhus, i dag udbyder husene til salg, så ville husene formentligt blive købt af nogen, som ønsker at bebo ejendommen helårligt. For to år siden var det anderledes, men jeg tror vi fortsat vil opleve stor efterspørgsel på helårshusene,” siger Troels Gravgaard.

Der er 7220 helårsbeboere i Ebeltoft og omkring 90.000 i sommerhøjsæsonen.

”Politikkerne skal vurdere, hvad der er bedst for Ebeltoft. Er det højsæsonenerne, hvor folk strømmer til, eller er det at få indbyggertallet til at stige på helårsbasis,” siger Troels Gravgaard.

Chiara Bastiani Storm