Forurenet badevand: Fedtemøg invaderer bystrand

Spildevandsanlægget fører forurenet regnvand ud i havet via meterlange betonrør. Det brune fedtemøg ligger på både sten og sand.
Foto: Iben Marie Ryberg

På stranden bag Fregatten Jylland har vandforureningen sat en kæp i hjulet på planerne om en by-strand.
Vandet er nemlig så forurenet, at kysten er dækket til af ildelugtende fedtemøg.
 

Af Iben Marie Ryberg

Der er ikke meget hvid sandstrand tilbage på kyststrækningen ved Strandvejen i Ebeltoft. Strandsand og sten er dækket til med rådne brunalger fra havet også kaldet fedtemøg.

Havet er stærkt forurenet af regnvand fra Ebeltofts rensningsanlæg. Konsekvensen af spildevandsudlednigen er, at mængden af næringsstoffer i havet bliver alt for stor. 

Ifølge marinbiolog ved Københavns Universitet Jens Peder Jeppesen kan manglen på ålegræs ved stranden være tegn på forurenet vand: 
”Ålegræs kan ikke lide større udledninger af spildevand. Det gør, at fedtemøget sætter sig på stængerne.” 

Ved Boeslum strand, i den anden ende af Ebeltoft, ligger også spildevandsanlæg få hundrede meter fra vandkanten. Her er vandkvaliteten også udfordret. Mængden af og ålegræs på stranden er nærmest ikkeeksisterende.
Markant anerledes ser det ud på stranden vest for vindmøllerne i Ebeltoft, som ligger placeret 9 kilometer fra anlægget.

Træk i slideren for se at mængden af tang på de to strande. Grafik: Ditte Hjorth Würtzenfeld. Foto: Iben Marie Ryberg.


Forklaringen findes i Ebeltofts kloakeringssystem, som trænger til en overhaling. Der er ikke i tilstrækkeligt omfang separat kloakering i Ebeltoft, og det tvinger kommunen til at løse problemet med spildevand ved at udlede det i havet. 

I Ebeltoft Kommune har man lavet en tiårig plan om en ny hovedstruktur i forhold til spildevand. Vandet skal føres til Fornæs i Grenaa, hvor man har et større og mere effektivt rensningsanlæg og et hav, som bedre kan tåle udledningerne. 

Næstformand for Natur-Teknik og Miljøudvalget i Syddjurs Kommune, Jørgen Ivar Mikkelsen, anerkender problemet: ”Vandet er ikke godt nok til at lave badestrand i byen. Det er rigtig skidt.”

Udover den tiårige plan er der ikke lavet yderligere tiltag for at undgå spildevandsforurening i Ebeltoft på kortere sigt. 

Iben Marie Ryberg