Corona satte en stopper for fællesspisningerne, men kampen mod madspild kæmpes stadig

Hvert år går der 814.000 tons mad til spilde i Danmark. Det vil Madspilds-Pensionatet gøre op med, også selvom deres fællesspisning bliver aflyst.

Af Heidi Kirkeby Mogensen

Madspilds-Pensionatet er denne uge, grundet corona, blevet forhindret i at afholde deres månedlige fællesspisning. Råvarerne, som skulle være brugt til maden, skal ikke gå til spilde, og derfor har de valgt, at man kan komme og hente det i en af de syv byer, hvor foreningen normalt holder til.

Steffen Sand, en af de frivillige i Madspilds-Pensionatet, fortæller, at der ikke er nogen økonomisk gevinst for foreningen, det handler om at bekæmpe madspild sammen og skabe rammer for et fællesskab. Maden får de sponsoreret af lokale supermarkeder, som de har aftaler med. Det er mad, der ellers var blevet smidt ud, men fordi foreningen aftager det, bliver det ikke en del af statistikken over madspild.

“Der er en hel masse mennesker rundt omkring, der hjælper med at dele mad ud i en forskellig skala, så det, der ikke kommer afsted her, bliver sendt ud til andre steder, hvor det bliver delt videre. Der er sådan et netværk, der ligger under det hele,” siger Steffen Sand.

En af de mennesker, der er en del af netværket, er Edith Clausen, der i dag er mødt op for at indsamle råvarer til folk, der ikke selv har mulighed for at møde op ved Sognegården i Hornslet. Hende og hendes mand kører rundt til forskellige familier, som de har aftaler med. Hun siger, at der er utrolig meget madspild, og derfor er det et rigtig godt initiativ.

“Jeg synes, det er imponerende. Det er flot. De frivillige, der laver det – det er supergodt,” siger Edith Clausen.

Under normale omstændigheder, hvor corona ikke er inde i billedet, er der fællesspisning en gang om ugen, den sidste uge i hver måned.

Foreningen har planer om at blive en socialøkonomisk virksomhed. Flere penge mellem hænderne ville betyde, at fællesspisningen kunne foregå oftere, der ville komme flere mennesker og dermed kunne aftages mere mad.

Heidi Kirkeby Mogensen